Käsikirurgia

Koulutusohjelman osaamistavoitteet
Käsikirurgian erikoislääkäri:
- osaa yläraajan anatomian ja toiminnan
− hallitsee käsikirurgian alan diagnostiset menetelmät ja toimenpiteet
− osaa laatia käsikirurgisen potilaan hoitosuunnitelman ja informoida potilasta hoitoon liittyvistä asioista
− hallitsee käsikirurgisten potilaiden konservatiivisen hoidon ja osaa toteuttaa kuntoutuksen yhteistyössä käsiterapeuttien (fysioterapeutti, toimintaterapeutti) kanssa
− hallitsee käsikirurgiset leikkausindikaatiot, leikkausmenetelmän valinnan ja leikkaukseen valmistavan hoidon
− suoriutuu itsenäisesti keskeisestä käsikirurgisesta elektiivisestä- ja päivystysleikkaustoiminnasta
− osaa käsikirurgiassa vaadittavan mikrokirurgisen tekniikan
− hallitsee leikkauksen jälkeisen hoidon, toimenpidekomplikaatiot ja niiden ennaltaehkäisyn
− kykenee arvioimaan hoitovaihtoehtoja ja hoidon tuloksia tieteellisin menetelmin
− kykenee jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen, tieteellisen tiedon hankintaan, tulkintaan ja tuottamiseen sekä koulutustoimintaan
− omaa valmiudet yhteistyöhön eri erikoisalojen ja ammattiryhmien kanssa sekä sairaanhoidon suunnitteluun ja johtamiseen


Koulutuksen yleiskuvaus 

Käsikirurgian erikoislääkärikoulutus on ensisijaisesti työpaikkakoulutusta keskussairaaloissa ja yliopistollisissa sairaaloissa. Koulutusohjelma perustuu valtakunnalliseen opetussuunnitelmaan, johon sisältyy teoreettista ja käytännön koulutusta. Koulutusohjelma koostuu terveyskeskuskoulutuksesta, kirurgisesta perehdytysjaksosta, erikoisalakohtaisesta kirurgisesta yleiskoulutuksesta ja käsikirurgian eriytyvästä koulutuksesta. Kirurgian aloille yhteinen kirurginen erikoisalakohtainen yleiskoulutus on kuvattuna opinto-oppaan kappaleessa Kirurgian alojen yhteinen koulutus. Koulutus etenee opetussuunnitelman mukaisesti ja osaamistavoitteiden toteutumista arvioidaan järjestelmällisesti koulutuksen edetessä.
Koulutuksen kokonaispituus määräytyy osaamistavoitteiden toteutumisen mukaan. Käsikirurgian koulutus suoritetaan pääsääntöisesti yliopistosairaalassa, jossa vastuukouluttajana toimii dosentin arvon omaava käsikirurgi. Vaihtoehtoisesti vastuukouluttajana voi olla muun kirurgisen alan dosentti ja lähikouluttajana kokenut käsikirurgian erikoislääkäri. Koulutuksen tavoitteena on antaa riittävät valmiudet työskentelyyn käsikirurgian erikoislääkärinä.


Koulutusohjelman suorittaminen

Käsikirurgian koulutusohjelman vähimmäispituus täysipäiväisenä ohjattuna opiskeluna on 5 vuotta, mutta koulutusohjelman osaamistavoitteiden saavuttaminen kestää tavallisimmin noin 6 vuotta. Koulutusajasta vähintään 9 kuukautta tulee suorittaa terveyskeskuksessa. Erikoistumiskoulutuksesta tulee suorittaa vähintään yksi vuosi yliopistosairaalan ulkopuolella, yleensä keskussairaalassa, ja vähintään 1 vuosi yliopistosairaalassa. Käytännössä suurin osa koulutuksesta tapahtuu yliopistosairaalassa ja yliopistosairaalan ulkopuolinen koulutus suoritetaan suunnitelmallisesti koulutussopimuksen tehneessä yksikössä. Koulutukseen sisältyy 6 kuukauden koejakso. Osaamistavoitteiden saavuttamiseksi koulutukseen sisältyy pääsääntöisesti vähintään 1 vuoden jakso sellaisessa yliopistosairaalassa, jossa on käsikirurgian yksikön ympärivuorokautinen mikrokirurginen päivystys.


Terveyskeskustyö

Kaikkien erikoisalojen koulutukseen sisältyy vähintään 9 kuukauden terveyskeskuskoulutusjakso.
Jakso suoritetaan yliopiston hyväksymissä terveyskeskuksissa suorassa työsuhteessa koulutuspaikkaan. Koulutusjaksoa suorittavalle nimetään terveyskeskuksessa yliopiston hyväksymä ohjaaja. Yleislääketieteen oppialan vastuuhenkilö koordinoi ja hyväksyy 9 kuukauden terveyskeskusjakson. Katso tarkemmin opinto-oppaan kappale 4.1.Terveyskeskuskoulutusjakso.


Käytännön koulutus

Käsikirurgiaan erikoistuvan lääkärin käytännön koulutus tapahtuu ohjattuna työskentelynä koulutussopimukseen kuuluvassa keskussairaalassa ja yliopistosairaalassa. Alkuvaiheen koulutukseen voi kuulua käsikirurgian lisäksi myös työskentelyä ortopedialla ja traumatologialla sekä plastiikkakirurgialla.


Toimipaikkakoulutus

Käytännön työtä täydentää asetuksen vaatima säännöllinen toimipaikkakoulutus. Toimipaikkakoulutusta järjestetään yliopistojen hyväksymissä koulutuspaikoissa koulutuspaikkasopimuksen mukaisesti työaikana 2–5 tuntia viikossa. Erikoistuvien edellytetään osallistuvan toimipaikkakoulutukseen koko erikoistumisen ajan.


Teoriakoulutus

Teoriakoulutus johdattaa erikoistuvan lääkärin jatkuvaan ammatilliseen oppimiseen koulutusohjelman tavoitteiden mukaisesti ja siinä keskeistä on tiedon kriittinen arvioiminen sekä soveltaminen potilastyössä. Teoriakoulutuksen tarkemmat sisältövaatimukset ja hyväksyminen osaksi koulutusta esitellään yksityiskohtaisemmissa opetuskokonaisuuksien kuvauksissa. Koulutusmuodoiksi soveltuvat käsikirurgian alan koulutukset ja tieteelliset kokoukset. Käsikirurgian erikoisalan teoriakoulutusta tulee suorittaa vähintään 180 tuntia. Erikoistuvan tulee koulutusohjelman aikana osallistua vähintään 5 kotimaiseen tai ulkomaiseen käsikirurgian alan koulutustilaisuuteen ja koulutusohjelman aikana pidetään vähintään 1 käsikirurgian alaan kuuluva esitelmä kansallisessa tai kansainvälisessä tieteellisessä kokouksessa.


Johtamisopinnot 10 op

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (56/2015, muutettu 55/2020 ja 1240/2022) erikoislääkäri- ja Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (56/2015, muutettu asetuksilla 55/2020 ja 1240/2022) erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta määrittelee yhdeksi koulutuksen tavoitteeksi antaa valmiudet terveydenhuollon johtamiseen, hallintoon, suunnitteluun, moniammatilliseen yhteistyöhön sekä oppimisen ohjaamiseen ja osaamisen arviointiin työyhteisössään. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi erikoislääkäri- koulutukseen kuuluu pakollisena 10 opintopisteen laajuiset johtamisopinnot, jotka voi suorittaa missä koulutuksen vaiheessa tahansa. Katso tarkemmin opinto-oppaan kappale 4.5 Johtamisopinnot.


Säteilysuojelukoulutus

Erikoistumiskoulutuksessa noudatetaan voimassa olevaa säteilylakia ja siihen liittyviä asetuksia (Säteilylaki 859/2018, Valtioneuvoston asetus 1034/2018, STM:n asetus 1044/2018). Katso tarkemmin opinto-oppaan kappale 4.6. Säteilysuojelukoulutus. Säteilyn lääketieteelliseen käyttöön osallistuvalla työntekijällä on oltava tehtävänsä edellyttämät tiedot, taidot ja osaaminen säteilyfysiikassa, säteilybiologiassa ja säteilysuojelussa (Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ionisoivasta säteilystä 1044/2018, 5§). Käsikirurgian erikoislääkäri lähettää potilaita radiologisiin tutkimuksiin, ja suorittaa itse sekä diagnostisia että operatiivisia läpivalaisututkimuksia, jolloin hänet lasketaan ryhmään muu säteilyä käyttävä lääkäri (NQF7) ja siksi koulutukseen tulee sisältyä 54 tuntia (2 op) säteilysuojelukoulutusta. Lakisääteistä säteilysuojelukoulutusta järjestävät mm. hyvinvointialueet. Lisäksi koulutustunteihin voidaan toimipaikkakohtaisen säteilystä vastaavan henkilön päätöksellä laskea koulutukset, joissa käsitellään radiologisten tutkimusten käyttöä.


Erikoistuvan lääkärin ohjaus, oppimisprosessin seuranta ja osaamisen arviointi

Koulutusta suunnitellaan ja seurataan ELSA-järjestelmässä. Erikoistuvalle lääkärille tehdään henkilökohtainen koulutussuunnitelma ja nimetään henkilökohtainen lähikouluttaja, joka on käsikirurgian erikoislääkäri. Koulutussuunnitelman toteutumista seurataan vähintään 2 kertaa vuodessa erikoisalan vastuuhenkilön ja henkilökohtaisen lähikouluttajan kanssa seurantakeskustelussa, lokikirjasta, sekä arvioinneista. Lokikirjaan erikoistuva lääkäri dokumentoi ELSAan suoritetun käytännön koulutuksen (toimipaikkakoulutus, työskentelyjaksot) ja teoriakoulutuksen. Koulutuksen etenemistä seurataan osaamisperustaisesti toteutuneiden EPA-kokonaisuuksien perusteella. Koulutuksen osana suoritetaan käsikirurgian valtakunnallinen kirjallinen ja suullinen kuulustelu.